top of page

KM 2023

Välkommen till Rosells årliga klubbmästerskap

Den 29 oktober samlas vi för ett hisnande klubbmästerskap med två grymma tävlingar: en intensiv roddtävling på 500 meter och den adrenalinfyllda Fitness4-utmaningen. Alla, från de som just börjat till erfarna seniorer, är välkomna att delta. Vi introducerar också med stolthet Masterklassen +65 år, som är en hyllning till våra äldre medlemmars oförtröttliga kämpaglöd.

Du kan välja att delta i endast roddtävlingen eller båda. De som deltar i Fitness4 tävlingen kvalar direkt in i roddtävlingen med sin tid

Roddtävling

Tävlingen utförs på en Concept2 roddmaskin är ett utmanande konditionstest där deltagarna roddar på en statisk maskin för att uppnå den snabbaste tiden på en 500 meter lång sträcka

Startposition: Deltagarna sitter redo på maskinen med fötterna fastspända, händerna på handtaget och kroppen i en framåtböjd position.

Startsignal: Tävlingen börjar med en startsignal. Deltagarna börjar ro när signalen ges.

Teknik: Rörelsen liknar en roddrörelse på riktigt vatten, där deltagarna sträcker benen, drar handtaget mot bröstet och sedan återgår till startpositionen.

Display: Maskinen visar tid, distans och andra relevanta data.

Målgång: Tiden mäts från startsignalen till det ögonblick då deltagaren slutför de 500 meterna. Maskinens display visar den exakta tiden.

Fitness 4
Grenar & regler

Bänkpress 
Herrar - kroppsvikt
D
amer - 60 % av kroppsvikt
Master - 60% av kroppsvikt

Momentet startar genom att händerna greppas kring stången, som lyfts ut. Det bredaste greppavståndet mellan lyftarens pekfingrar är 81 cm.(båda pekfingerna måste vara innanför 81 cm markeringarna) På domarens signal (då armarna är helt utsträckta i armbågslederna och stången är i balans) sänks stången ned till bröstkorgen. I den följande pressen skall armarna fullständigt sträckas ut i armbågslederna. Lyftaren skall ligga på rygg så att huvudet, skuldror och minst 50% av sätet är på bänken, i annat fall blir repetitionen underkänd. Stången skall tydligt vidröra bröstkorgen, utan att “studsas”. Markerad utlåsning (stopp) i toppläget. Bålen och benens position skall vara stilla och rörelsen skall utföras i ett kontrollerat tempo.  Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel.

Rodd

Startposition: Deltagarna sitter redo på maskinen med fötterna fastspända, händerna på handtaget och kroppen i en framåtböjd position.

Startsignal: Tävlingen börjar med en startsignal. Deltagarna börjar ro när signalen ges.

Teknik: Rörelsen liknar en roddrörelse på riktigt vatten, där deltagarna sträcker benen, drar handtaget mot bröstet och sedan återgår till startpositionen.

Målgång: Tiden mäts från startsignalen till det ögonblick då deltagaren slutför de 500 meterna. Maskinens display visar den exakta tiden.

Marklyft - med hexbar
Herrar - kroppsvikt
Damer - 70
% av kroppsvikt
Master - 70% av kroppsvikt

Start: På domarens signal påbörjas det första marklyftet. 

Teknik: Marklyftstekniken måste följa specifika riktlinjer. Tävlande ska böja sig ner och ta tag i stången med en gripbredd som passar dem. När vikten lyfts upp, ska kroppen sträckas helt vertikalt, och stången ska hållas stilla tills domarna godkänner lyftet. Dommaren ger klartecken vid varje lyfts start. 

Lyftets start och avslut: Lyften inleds när stången lyfts från marken efter en kommande signal. Det avslutas när tävlande är i en upprätt position och har kontroll över vikten. För att få ett godkänt lyft måste tävlande stå fullständigt upprätt med axlar bakom höfterna och knän låsta. Därefter kan nytt lyft påbörjas. 

Bicepscurls 
Herrar - 35 % av kroppsvikt 
Damer - 25 % av kroppsvikt
Master - 25 % av kroppsvikt

Stången lyfts ut från ställningen och tävlingsmomentet startar med armarna hängande rakt ned.Fötternas postition skall vara max en fot ut ifrån vägg/stolpe.  Benens postition skall vara helt raka. Både rumpa/ländrygg - bröstrygg och bakhuvudet ska ha kontakt med vägg/stolpe under den koncentriska fasen. På domarens signal påbörjas den första curlen. Repetitionerna skall utföras i ett lugnt och jämnt tempo, utan gung på kroppen, vare sig i ländryggen eller i knäleden. Armarna skall mellan varje repetition vara fullt utsträckta - och skivstången skall vidröra hakans spets i toppläget. Rörelsen skall vara en enda rörelse och användandet av låret som avlastning i början av den koncetriska fasen är ej tillåtet. En så kallad "roddrörelse" är ej tillåtet. Det är dock tillåtet att skjuta fram hakan något, men ej sänka densamma. Tempot skall vara lugnt, med tydligt markerat stopp i bottenpositionen. 

Klasser

Dam junior 16-20

Dam 21-64

Dam master 65+

 

Ungdomar flickor och pojkar upp till 15 är 

 

Herr junior 16-20

Herr  21-64

Herr master 65+

Mer info om regelverk

Man har 100 sekunder på sig att göra så många repetitioner som möjligt i varje gren!

Aktiv vila, du kan inte hoppa av chinsen, dipsen eller lägga ner stången. Varken handledslindor eller dragremmar är tillåtna i några grenar.

Startordning: Enligt startlistan som presenteras på tävlingsdagen. 

 

Vem vinner? 

Man adderar alla resultat och den som fått ihop flest repetitioner vinner. Vid samma antal repetitioner så vinner den som fått flest grensegrar. Vid lika resultat i en gren så vinner den som väger mest den grenen. Vid samma antal repetitioner och lika många grensegrar så vinner den som väger mest.

Vilka vikter tävlar jag på & hur räknar jag ut dem?

Bicepscurl:

 

Du kommer curla 40% av din kroppsvikt med rak stång.

 

Viktstegen är 2,5kg

 

Exempel:

Kroppsvikt 78,1kg = 31,24kg i ”curlvikt” avrundas NER till 30kg

 

Kroppsvikt 78,2kg = 31,28kg i ”curlvikt” avrundas UPP till 32,5kg

 

Detalj: Om 40% av din vikt slutar på exakt 1,25kg så avrundas detta alltså upp till 2,5kg

 

Vid vikt över 45kg i bicepscurlen adderar vi extra vikter på stången i samma viktsteg dvs 2,5kg

Resultatlista rodd 2022

André Lundequist 

Jonathan Grape

Wilson Perea

William Beckman 

Johannes

Gabriel

Kenneth Ljung

Felix Jonsson 

Richard Tepponen 

Ingela Delander

Catta Bloom 

Maria Hammargren 

 

1 - Herr

2 - Herr

3 - Herr

2 - Senior

1 - Senior

3 - Dam

2 - Dam

1 - Dam

 

1:28.6

1:31.6

1:33.2

1:34.7

1:49.2

2:11.5

1:49.0

1:33.8

1:46.0

2:13.1

2:00.4

1:45.0

 

Resultat Fitness4 2022

Placering

Bänk

Chins 

Dips

Bicepscurl

Marcus Holmgren

Wilson Perea

Axel Johansson 

Jonathan Grape

Lasse Warensjö

Maria Hammargren

 

1 - Herr

2 - Herr

3 - Herr

4 - Herr

4 - Herr

1 - Dam

 

28

16

14

12

9

2

 

18

13

13

18

13

0

 

34

25

29

26

26

0

 

23

17

12

10

18

6

bottom of page